Wiesław Ambros

Pomysłodawca i współzałożyciel PASK.

Krytyk kulinarny. Utytułowany szef kuchni oraz juror z 50-cio letnim doświadczeniem.
kilka słów o
wieslaw
Wiesław
Ambros
Pomysłodawca i współzałożyciel Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Pasję do kulinariów odkrył już jako 13-latek. Po zakończeniu studiów i praktyk zawodowych gromadził doświadczenie jako pracownik, a następnie konsultant i doradca wielu renomowanych restauracji i hoteli na całym świecie.

Poza granicami Europy w branży HoReCa pracował dla najbardziej renomowanych obiektów takich jak hotel Waldorf Astoria w Nowym Jorku, w siedmiogwiazdkowym Hotel Emirates Palace w Abu Zabi oraz w Dubaju, w słynnym żaglowcu Burdż al-Arab w restauracji śródziemnomorskiej Majlis Al Bahar. Na starym kontynencie pracował m.in dla pięciogwiazdkowego hotelu InterContinental w Moskwie, Holiday Inn w Madrycie, Maritim i Europa Park w Berlinie oraz w Pałacu Bursztynowym we Włocławku.

Jako absolwent szkoły morskiej w specjalizacji gastronomii i hotelarstwa zdobywał również doświadczenie na stanowisku intendenta na statkach wycieczkowych na trasach Los Angeles - Acapulco. Wiesław Ambros był również wielokrotnym gościem i prowadzącym programów kulinarnych. Zasiadał m.in. w jury kulinarnego talent show "8 Smaków Europy" oraz był prowadzącym programu "Śląskie od Kuchni". Obydwa programy emitowane były na antenie telewizji TVS.

osiągnięcia

W czasie trawjącej ponad 50 lat karietry zawodowej zdobył imponującą kolekcję wyróżnień i medali. Wśród najważniejszych są:

  • Tytuł doktora Honoris Causa nadany przez Odeską Narodową Akademię Przemysłu Spożywczego
  • Honorowe odznaczenie francuskiego stowarzyszenia kucharzy Les Toques Blanches du Roussillon
  • Złoty Krzyż Zasługi za wkład w promocję i rozwój kuchni polskiej
  • Medal Komisji Edukacji Narodowej za wkład w kształcenie kulinarne młodych Polaków
  • Honorowe członkostwo Stowarzyszenia Serbskich Kucharzy
  • Członek Akademii Kulinarnej Królestwa Hiszpanii

Jako wielki wielki promotor Polskiej Kuchni i polskich tradycji kulinarnych zdobył tytuł mistrza Świata w kuchni Myśliwskiej. Jest również dwukrotnym mistrzem Polski kuchni Śląskiej, której jest również aktywnym promotorem i propagatorem.

zapraszamy do kontaktu  Chętnie odpowiemy na Twoje pytania. Napisz lub zadzwoń już teraz!

napisz do nas maila bezpośrednio
icon__contact

ul. Żwirki i Wigury 37a - budynek firmy Stoll 43-190 MikołówPokaż na mapie
icon__phone+48 602 763 555 prosimy o kontakt w godzinach 8:00 - 17:00