Członkowie

Poznaj naszą kadrę.

Członkowie PASK to przede wszytkim fachowcy wielu specjalności branży HoReCa oraz osoby, dla których kulinaria i gastronomia to życiowa pasja.
Krzysztof Wierzba Szef kuchni

Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i jednocześnie sekretarz stowarzyszenia. Kucharz z ponad 30 letnim doświadczeniem. Karierę w branży HoReCa rozpoczął pracując w restauracjach na terenie Trójmiasta oraz nadmorskich kurortów takich jak Jurata, gdzie szlifował swoje umiejętności piastując stanowiska od młodszego kucharza do szefa kuchni, a również wdrożeniowca, szefa gastronomii, managera gastronomii obiektów hotelowych oraz managera i doradcy takich firm jak Stöver, Polska Gastronomia czy Cadbury Wedel. W czasie swojej wieloletniej kariery był odpowiedzialny za rozruch wielu nadmorskich restauracji i punktów gastronomicznych, a także hoteli rozpoczynając od ich planowania, wyposażania poprzez przygotowanie menu i szkolenie personelu. W 2007 powołał Carving Team Poland – Polską Grupę Carvingową. Rozpromował tym samym Carving czyli dalekowschodnią sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach na terenie naszego kraju. W ramach tej aktywności prowadził pokazy, szkolenia i kursy oraz tworzył i organizował konkursy oraz mistrzostwa regionalne i Polski. Za tą działalność został wielokrotnie odznaczany i honorowany. Również osobiście zdobył wiele tytułów w tej dziedzinie. Ponad to Krzysztof Wierzba chętnie dzieli się swoim doświadczeniem sprawując opiekę merytoryczną oraz prowadząc konsultacje kulinarne przy okazji wielu wydarzeń kulturalnych. Od 2012r. pełni m.in. nadzór nad Strefą Prestige na PGE Arena - Gdańsk . Jest aktywnym wykładowcą w ramach projektów edukacyjnych i prowadzi liczne zajęcia zawodowe w szkołach gastronomicznych w Gdańsku, Gdyni, Somoninie, Słupsku, Ostródzie, Bytowie, Chojnicach, Świnoujściu i Wejherowie. Poza przynależnością do Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej jest również członkiem stowarzyszeń gastronomicznych takich jak Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Carving Team Polska oraz Gastropiciel & Friends TPK G&F niosącego pomoc potrzebującym kucharzom.

Thierry Ayel Mistrz cukierniczy

Ukończył Technikum Małej i Dużej Gastronomii w Saint-Etienne we Francji, a następnie odbył egzamin i otrzymał dyplom studiów zawodowych na kierunku „Hotelarstwo-Gastronomia” wydany przez Rektora Akademii w Lyonie. Doświadczenie zdobywał w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Do Polski przyjechał turystycznie, jednak ze względów osobistych zdecydował się pozostać na stałe. W polskich restauracjach zgłębił tajniki kuchni polskiej, jednocześnie dzieląc się wiedzą i doświadczeniem w zakresie smaków kuchni europejskiej. Wielki miłośnik cukiernictwa francuskiego. Umiejętności w tym zakresie zdobywał na licznych szkoleniach we Francji i w Europie. Poznawanie i odkrywanie nowych smaków i trendów to jego pasja, która przekłada się na jego pracę z deserami, gdyż „każdy deser jest jak biżuteria. Powinien być elegancki i wysublimowany”, powiedział w wywiadzie dla Mistrza Branży nr. 4 2015 r. Od blisko 15 lat uczestniczy w pracach jury, zarówno podczas konkursów kulinarnych jak i cukierniczych, o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Organizuje pokazy kulinarne, podczas których prezentuje m.in. dania kuchni śródziemnomorskiej oraz desery na talerzu lub inne wyroby cukiernicze. Wielki propagator dobrych jakościowo produktów regionalnych, sezonowych. Jakość ponad wszystko. Staranność wykonania dania, jakość i prezentacja to wizytówka szacunku dla klienta. Przeprowadza szkolenia i warsztaty dla amatorów oraz profesjonalistów na terenie całej Polski. Swoje umiejętności prezentuje również podczas pokazów live cooking na imprezach okolicznościowych/biznesowych. Chętnie pracuje z młodzieżą ze szkół hotelarsko-gastronomicznych organizując pokazy i szkolenia i spotkania kulinarne głównie na terenie Tychów, Wisły, Bielska, Łodzi, Zakopanego i Bytomia. Aktualnie jest właścicielem firmy „Francja na talerzu”, której celem jest promowanie Francuskiej kultury kulinarnej.

Krzysztof Gawlik Executive Chef

Rodowity Krakowianin. Ukończył szkołę gastronomiczną w Krakowie z pierwszą praktyką w Hotelu Holiday Inn pod okiem znanego Mistrza Wiesława Zuzka. Swoją kulinarną wędrówkę po Świecie rozpoczął od Austrii, gdzie odkrył kuchnię żydowską, Jej tajniki zgłębił pracując w Koszernej Restauracji "Arche Noach" w Wiedniu, a później w Berlinie oraz hotelu Excelssior w Karlovych Varach i Kosher Catering w Nowym Yorku. Zdobyte doświadczenie i międzynarodowe certyfikaty znajomości zagadnień koszerności i kuchni żydowskiej zdobył współpracując również z Fundacją Ronalda Laudera. Kolejnym krokiem była pełna zapachu świeżych ziół słoneczna Italia, gdzie pracował w Restauracji "Rottiseria" w Bassano Del Grappa. W latach dziewięćdziesiątych, w poszukiwaniu nowych doświadczeń poleciał za ocean szukając nowych inspiracji. Tam ucząc się amerykańskiego stylu pracy i zarządzania w gastronomii przebywał wiele lat. Był szefem kuchni, a później managerem w Restauracjach "Bozena B&B" w Nowym Yorku, "Antipasti i Fandango" w Arizonie oraz "The Boardwallk" w Lake George. W Stanach Zjednoczonych uzyskał tytuł Executive Chef na New York University of Technology. 2015 roku uzyskał również tytuł World Master Chef. Obecnie dzieli się nabytą wiedzą, organizuje, uruchamia i naprawia nowe oraz istniejące obiekty gastronomiczno-hotelarskie. Wśród nich warto wymienić obiekty takie jak Hotel Forum, Kontrast, Eden w Krakowie, Restauracje: Polakowski, Polskie Smaki, Nova, Klezmer Hois- Kraków, Ogrodowa - Wadowice, Dwór Bartnika - Narewka, Bursztynowy Pałac - Włacławek, Royal Cracowia w New Jersey, Bristol - Busko Zdrój. Jako Ekspert Kulinarny RM Gastro Polska, oprócz oddawania się swojej pasji kucharskiej, prowadzi szkolenia i prezentacje w zakresie obsługi pieców konwekcyjno-parowych i nowoczesnych technologii oraz urządzeń w gastronomii. Krzysztof Gawlik jest również wielokrotnym uczestnikiem oraz członkiem Jury wielu prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą.

Jerzy Czapla Mistrz barmański

Jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Tarnowskich Górach. Widzę z zakresu barmaństwa zdobywał w latach 1985-1996r. pracując w wielu barach, restauracjach, kawiarniach, dyskotekach oraz pubach w okolicach Tarnowskich Gór. Przygodę z profesjonalnym barmaństwem rozpoczął zdając egzaminu „Barman – Mixer” II stopnia 11 kwietnia 1996 w Hotelu Park w Olsztynie. Organizatorem kursu było Stowarzyszenie Polskich Barmanów, a wykładowcą był sam mistrz Zdzisław T. Nowicki. W czasie 16 letniej kariery barmana wyszkolił blisko 9 tyś osób przepracowując tym samym 10000 godzin trenerskich. Kariera: w maju 1996r. wstąpił w szeregi SPB - PBA jako zwyczajny członek stowarzyszenia. We wrześniu tego roku był uczestnikiem I Ogólnopolskiego Zlotu Barmanów, gdzie nieoficjalnie rozpoczął karierę „freestylera” pokazując kilka sztuczek na forum Teamu Południa. Październik '96 przyniósł mu pierwszy sukces - III miejsce na siedemdziesięciu startujących barmanów z całej polski w prestiżowym konkursie wiedzy o koniaku Hennessy, otrzymując przy tej okazji Dyplom Ambasadora Hennessy'ego. Jesienią 1997 roku został wybrany na stanowisko członka zarządu okręgu Południowego Stowarzyszenia Polskich Barmanów. 1998 rok przyniósł wiele sukcesów. 27 stycznia w Hotelu Forum w Krakowie w eliminacjach południa do konkursu Euro Absolut Cup napojem mieszanym o nazwie Green Bull zajął III miejsce na 36 uczestników. Awansował również do finału w warszawskim Hotelu Victoria w obsadzie międzynarodowej, uzyskując tam certyfikat Wódki Absolutl. W tym samym roku w miesiącu marcu również w Hotelu Victoria odbyły się Pierwsze Nieoficjalne Mistrzostwa Polski Barmanów FreeStyle. Jerzy Czapla otrzymał srebrny medal i tytuł wicemistrzowski. Finałem tych mistrzostw był kontrakt z firmą Unicom Bols. 26 Marca 1999 roku w Pałacu Kultury i Nauki – zdobył Mistrzostwo Polski, w maju I miejsce w eliminacjach do Mistrzostw Świata Shakery '99 Klub „Labirynt” Warszawa. 4 lipca z kolei Malaga Grand Prix Baccardi & Martini - pierwszy zagraniczny sukces polskiego barmana flair, zająwszy tam III miejsce w ocenie degustacyjnej oraz V miejsce w ogólnej klasyfikacji. W 2000 roku w marcu został sędzią głównym Mistrzostw Polski, a we wrześniu tego roku zdobył tytuł „Barmana Dziesięciolecia” przyznany przez Zarząd Główny SPB. W październiku rozpoczął przygodę z Prohibicją u Marek Kondrat, która trwała dwa lata. W Sierpniu 2001 roku zdobył II miejsce w prestiżowym konkursie „Tropical Sumer Drink” w Sypniewie i co warto odnotować był zaraz za aktualnym Mistrzem świata. 18 Grudnia 2001 rok to ważna data i zwrot kariery. Jerzy Czapla zakłada Centrum Szkolenia Barmanów i rozpoczyna szkolenia barmanów na terenie całego kraju pod własną banderą, według autorskiego programu, który jest poparty 15 letnim doświadczeniem pracy w barach Polski, Europy i Azji. W sierpniu 2005 zaproszony został do programu drinków na herbacie Dilmah Tea w Colombo na Sri Lance. W marcu 2007r. miał zaszczyt uczestniczyć w Kongresie herbacianym w Kolombo i zaprezentować tam autorskie drinki na herbacie dla 94 delegacji z całego świata. Luty 2008r. szkolenie barmanów w Ałmaty w Kazachstanie i wiele na terenie całego kraju.

Piotr Domański Szef kuchni

W poczet członków Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej przyjęty niedawno za propagowanie kuchni polskiej. Zawodowo Szef Kuchni Restauracji Grass, w której wykorzystuje regionalne produkty serwując polskie i europejskie dania. Miłośnik ziemi Warmińskiej i dań kuchni staropolskiej, rodowity Lidzbarczanin. Doświadczenie w gastronomii zdobywał od najmłodszych lat w wielu restauracjach i hotelach w Polsce oraz zagranicą. Cechuje go upór w dążeniu do celu. Nie boi się nowych wyzwań. Z chęcią tworzy więc nowe dania. Za nim jednak trafiają do menu oraz na talerze gości, każde z nich przechodzi długą drogę do perfekcji . Jest autorem przepisów kulinarnych w książkach i branżowych czasopismach. Prowadzi eventy kulinarne, festyny dla dzieci ze szkół podstawowych i warsztaty w ośrodkach dla trudnej młodzieży, aby zainspirować ją do zdobywania wiedzy. Bierze również udział w wielu akcjach charytatywnych. Często jest ich współorganizatorem - jest członkiem zarządu Gastropiciel & Friends - Towarzystwa Pomocy Kucharzom, które pomaga kucharzom po wypadkach wrócić do zawodu. Prywatnie szczęśliwy mąż i opiekun domowego ogniska.

Marek Starzyński Szef kuchni

Doświadczony kucharz i zapalony pasjonat gotowania. Swoją kulinarną wędrówkę rozpoczął w szkole gastronomicznej w Opolu, która rozwinęła jego pasję do gotowania i rozbudziła chęci poszerzania gastronomicznej wiedzy. Nieustannie dokształca się zarówno w Polsce jak i za granicą m.in. we Francji, Jersey czy Lwowie. Swoje umiejętności szlifował między innymi pod okiem Jeana Bosa czy Kurta Schellera. Chętnie wymienia się swoją wiedzą i doświadczeniem na wszelkich pokazach czy przedsięwzięciach gastronomicznych. Jako kucharz z 20-letnim doświadczeniem promuje swoją pasję współpracując z placówkami kształcącymi młodzież w kierunku gastronomicznym oraz koncernami gastronomicznymi. Laureat wielu konkursów kulinarnych, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Opolskiego, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Założyciel Szkoły Gotowania oraz właściciel studia kulinarnego Akademia Kulinarna Gold Apron Opole. Wielokrotnie zasiadał jako Juror w konkursach kulinarnych. Promuje regionalne, Opolskie produkty na terenie całego kraju. W roku 2017 roku zajął pierwsze miejsce w plebiscycie Mistrz Smaku powiatu Krapkowice oraz trzecie miejsce Mistrz Smaku województwa Opolskiego. Na co dzień pracuje również z chorymi dziećmi i młodzieżą. Prowadzi terapię poprzez zajęcia gotowania dla dzieci i młodzieży z zespołem Downa, autyzmem i opóźnieniem rozwoju.

Wiesław Ambros Executive Chef

Pomysłodawca i współzałożyciel Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Pasję do kulinariów odkrył już jako 13-latek. Po zakończeniu studiów i praktyk zawodowych gromadził doświadczenie jako pracownik, a następnie konsultant i doradca wielu renomowanych restauracji i hoteli na całym świecie. Poza granicami Europy w branży HoReCa pracował dla najbardziej renomowanych obiektów takich jak hotel Waldorf Astoria w Nowym Jorku, w siedmiogwiazdkowym Hotel Emirates Palace w Abu Zabi oraz w Dubaju, w słynnym żaglowcu Burdż al-Arab w restauracji śródziemnomorskiej Majlis Al Bahar. Na starym kontynencie pracował m.in dla pięciogwiazdkowego hotelu InterContinental w Moskwie, Holiday Inn w Madrycie, Maritim i Europa Park w Berlinie oraz w Pałacu Bursztynowym we Włocławku. Jako absolwent szkoły morskiej w specjalizacji gastronomii i hotelarstwa zdobywał również doświadczenie na stanowisku intendenta na statkach wycieczkowych na trasach Los Angeles - Acapulco. Wiesław Ambros był również wielokrotnym gościem i prowadzącym programów kulinarnych. Zasiadał m.in. w jury kulinarnego talent show "8 Smaków Europy" oraz był prowadzącym programu "Śląskie od Kuchni". Obydwa programy emitowane były na antenie telewizji TVS.

Róża Stolecka Technolog Żywności

Technolog żywności z 55 letnim doświadczeniem. W czasie swojej długoletniej kariery zajmowała kluczowe z punktu widzenia jakości i bezpieczeństwa żywności stanowiska w firmach spożywczych oraz jednostkach państwowych. Obecnie właściciel oraz założyciel firmy Stollimpex produkującej dodatki do żywności , przyprawy oraz świadczącej usługi w zakresie doradztwa technologicznego. Wiedzę zdobywała na Akademii Ekonomicznej w Krakowie (dziś Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie) gdzie uzyskała tytuł magistra Towaroznawstwa. Tam też ukończyła również podyplomowe studia Sterowania i Ochroną Jakości Towarów. Jednym z jej pierwszych sukcesów zawodowych było objęcie stanowiska głównego technologa i kierownika laboratorium w Zakładach Mięsnych Społem Mikołów. W późniejszym okresie swojej pracy zawodowej jako specjalisty ds. jakości i bezpieczeństwa w ośrodkach państwowych, z jej inicjatywy i wg jej projektu utworzono Ośrodek Usług Laboratoryjnych i Kontroli Towarów w Tychach, którego była następnie kierownikiem i głównym specjalistą. Placówka była wówczas najnowocześniejszym tego typu miejscem w kraju. Zajmowała się ona realizowaniem zadań związanych z kontrolą i bezpieczeństwem żywności na terenie Województwa Śląskiego. Jednocześnie była centralnym państwowym ośrodkiem szkoleniowym dla innych laboratoriów rejonowych z całego kraju. Pani Róża Stolecka była również czynnym pedagogiem i wykładowcą Analizy Żywności i Mikrobiologii w Technikum Browarniczym w Tychach. W 1990 rozpoczęła własną działalność gospodarczą. Utworzyła firmę oraz zakład produkcyjny pod nazwą Stollimpex. Jako wybitny znawca zagadnień związanych z żywnością ukierunkowała ją na produkcję dodatków do żywności dla przemysłu spożywczego. W ramach tej działalności zajmowała się również doradztwem i rozwiązywaniem problemów technologicznych dla wielu znanych polskich firm działających w branży spożywczej. Do dziś zasiada we władzach spółki i aktywnie działa na polu zawodowym.

Daniel Gorczyca Szef kuchni

Doświadczenie zdobywał jako kucharz w restauracji w Londynie oraz w dużych, nowoczesnych hotelach na terenie Polski. Dzięki talentowi i uporowi udało mu się pomimo młodego wieku szybko wspiąć po szczeblach kariery zawodowej. Obecnie jest szefem kuchni w renomowanym ośrodku na Mazurach o nazwie Siedlisko Morena. Jest również jednym z najmłodszych członków Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Swój styl gotowania opiera na rodzimych przepisach kuchni staropolskiej oraz regionalnej. Nadaje im przy tym świeżego charakteru i nowoczesności poprzez wplatanie w nie nowych technik gotowania oraz ciekawej aranżacji dań. Jego kuchnia bazuje przede wszystkim na produktach sezonowych i na produktach pochodzących z danego regionu. Poza doborem charakterystycznych dla regionu produktów istotnym dla niego jest uwzględnienie ich sezonowości, a za tym ich świeżości. Filozofia ta owocuje niezwykła głębią smaku.

Piotr Sabala Szef kuchni

Urodzony w Krakowie w znanej rodzinie restauratorów. W swojej wieloletniej karierze gotował dla takich osobistości jak Prezydent Federacji Rosyjskiej Dmitrij Miedwiediew, dla sekretarza stanu Stolicy Apostolskiej Angelo Sodano, Kardynała Stanisława Dziwisza, oraz dla Prezydentów Rzeczpospolitej Polskiej Lecha Wałęsy i Aleksandra Kwaśniewskiego jako szef kuchni w Hotelu Arłamów. Zarządzał takimi obiektami jak Hotel Arłamów, Hotel Royal w Białymstoku, Nosalowy Dwór Resort & SPA gdzie odpowiadał za zarządzanie i szkolenie personelu gastronomii. W skład kompleksu wchodziły wówczas dwa hotele pięciogwiazdowe, jeden cztero-gwiazdkowy i trzy-gwiazdkowy. Odbył również sześciomiesięczny staż w Dubaju w Burdż al-Arab. Obecnie pracuje dla sieci hoteli Platan, a od trzech lat prowadzi działalność gospodarczą FHU Sabala w ramach, której zajmuje się wdrożeniami i szkoleniami z gastronomi w branży HoReCa. Konkursy oraz wyróżnienia, które zdobył: Baronów Sandomierski, 1 miejsce, 2005 - Kuchnia Wielkanocna, Baronów Sandomierski, 2 miejsce, 2006 - Kuchnia Myśliwska, Konkurs firmy Glaser, 1 miejsce - Ryby Słodkowodne, Zielone Czapki Bonduelle, 1 miejsce dwa razy, Konkurs firmy Unilever, 2 miejsce.

Zbigniew Kopycki Szef kuchni

Absolwent Łódzkiej Szkoły Gastronomicznej. Pracę w zawodzie rozpoczął ponad 20 lat temu. Podczas swojej kariery miał zaszczyt gotować dla prezydentów naszego kraju. Współorganizator wielu imprez branżowych, juror w konkursach gastronomicznych. Inicjator spotkań kucharzy z wielu rejonów Polski. Posiada tytuł mistrza kucharskiego. Kreator sztuki kulinarnej z wieloletnim doświadczeniem. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec dwóch córek.

Mateusz Guzik Szef kuchni

Młody, niezwykle utalentowany i ambitny kucharz . Kunsztu kulinarnego uczył się pod okiem najbardziej znanych i cenionych Krakowskich Szefów Kuchni. Połączenie pasji i miłości do gotowania oraz wiedzy i doświadczenia . Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Na pierwszym miejscu stawia produkty najwyższej jakości, pochodzących z pod Krakowskich upraw. Finalista polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych. Stoi na czele wspaniałego zespołu doświadczonych i zdolnych kucharzy w Enoteka Pergamin.

Barbara Jakimowicz-klein Dziennikarz kulinarny

jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej. Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwie dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca oraz członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska i autorką publikacji promującej ten szlak. Publikacja ukaże się w grudniu 2017 roku. BJK jest korespondentką dolnośląską portalu Potrawy Regionalne, redaktor naczelną portalu Kuchnia Wrocławia oraz redaktorką czasopisma „Wrocławianin”.

zapraszamy do kontaktu  Chętnie odpowiemy na Twoje pytania. Napisz lub zadzwoń już teraz!

napisz do nas maila bezpośrednio
icon__contact

ul. Żwirki i Wigury 37a - budynek firmy Stoll 43-190 MikołówPokaż na mapie
icon__phone+48 602 763 555 prosimy o kontakt w godzinach 8:00 - 17:00