Z głębokim smutkiem informujemy, że w dniu 14 września 2020 roku odszedł od nas w wieku 67 lat Nestor kucharzy Polskich i serdeczny kolega Wiesław Ambros.
Wspominać będziemy go przede wszystkim jako wspaniałego człowieka, przyjaciela, specjalistę oraz dobrego szefa i nauczyciela. Wyrażamy najwyższy szacunek dla jego działalności na rzecz polskich tradycji kulinarnych oraz polskiej gastronomi, której poświęcił z dumą całe życie i karierę zawodową. Swoją postawą trwale wpisał się w kanon i historię zawodu kucharza, stając się tym samym wzorem do naśladowania przez nowe pokolenia. Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, której był pomysłodawcą, współzałożycielem i wieloletnim prezesem oraz my, jej członkowie, jesteśmy zaszczyceni, że przez te wszystkie minione lata mieliśmy okazję z nim współpracować. Czujemy się również szczególnie zobowiązani i odpowiedzialni za uczczenie oraz dalsze pielęgnowanie jego pamięci. Pozostanie w nas również wspomnienie o jego niezwykłej wrażliwości na ludzkie krzywdy, gotowości niesienia pomocy i skupieniu na innych. Rodzinie i wszystkim, którym Wiesław Ambros był najbliższy, składamy najgłębsze wyrazy współczucia.
Wszystkich kucharzy prosimy o przybycie na uroczystości pogrzebowe w galowych strojach kucharskich.
Uroczystości pogrzebowe wraz z odprowadzeniem na miejsce wiecznego spoczynku odbędą się w Bytomiu w dniu 19 września 2020r. o godz. 13:00 przy ul. Piekarskiej 99 oraz na pobliskim Cmentarzu Ewangelickim.
Z wyrazami Szacunku,
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
